Blog o vývoji software na míru

Funkční aplikace dodané včas.

Přitažlivý vzhled, jednoduché ovládání, dodržený rozpočet a časový harmonogram.

Jak fungují webové stránky

Fascinuje vás jak je možné, že najdete na internetu téměř vše? Chcete vědět,  jak funguje internet a co potřebujete pro provoz webových stránek? Ve své podstatě je to velice jednoduché.

Doména

Doména určuje název, pod jakým chcete, aby vás lidé na internetu našli. České weby mají koncovku .cz. Slovenské zase .sk a evropské .eu. Například naše společnost má weby dufeksoft.cz, dufeksoft.sk, ale i dufeksoft.com

Když chcete mít nový web, tak si musíte zjistit, zda vámi požadovaný název už někdo jiný nepoužívá. 

Správa domén je rozdělena mezi různé organizace a ty zaručují, že se nemůže stát, aby byl stejný název přidělen dvěma různým webům. Například správu domén končících na .cz zabezpečuje CZ. NIC, zájmové sdružení právnických osob.

Webhosting

Pro provoz webových stránek potřebujete počítač, který je neustále připojený do internetu. Současně musí mít tento počítač přidělenu veřejnou IP adresu. Veřejná IP adresa je číselný kód, který zabezpečí, že kdokoliv z kteréhokoliv místa se může prostřednictvím internetu k danému počítači připojit. 

Může to být i váš vlastní domácí počítač, ale tak se to dělalo pouze v začátcích internetu. Dnes na to máte specializované firmy, které vám takový počítač poskytnou za velmi příznivých finančních podmínek. Taková služba se jmenuje webhosting. Pro malé weby se její cena pohybuje kolem 2000,- Kč za rok.

Webhosting vám poskytne prostor pro nakopírování vašich webových stránek, zabezpečí jejich dostupnost na internetu a propojí je s vašim zvoleným názvem, t.j. vaši doménou. Webhosting také zabezpečuje zálohování vašeho webu a dostatečně rychlé připojení do internetu, aby se na váš web mohlo současně podívat i tisíc návštěvníků.

DNS záznamy

DNS záznamy jsou zápisy ve speciálních registrech, které říkají jaká IP adresa je přidělena jaké doméně. Tyto záznamy zabezpečují, že když napíšete do prohlížeče například www.dufeksoft.com, tak tento název se změní na IP adresu a na zjištěné IP adrese se hledají vytvořené webové stránky.

Správu DNS záznamů za vás provede správce webhostingu.

Webové stránky

Webové stránky se tvoří programováním. Pro jejich vytvoření potřebujete znát programovací jazyky jako HTML, CSS, JavaScript, práci s obrázky, databázemi a další znalosti pro tvorbu webů. 

Webové stránky je možné vytvořit v čistém HTML, CSS a JavaScriptu a to vyžaduje mnoho znalostí a práce. Většina webových stránek se dělá pomocí technologie PHP nebo .NET. Tyto technologie umožňují vytvářet dynamické webové stránky, zjednodušují a urychlují jejich vývoj. Bez nich by bylo nemyslitelné vytvořit CMS systémy, blogy, nebo eshopy.

Vytvořené webové stránky se nakopírují na příslušné místo ve webhostingu. Webhosting má přidělenu veřejnou IP adresu, která je zapsaná ve veřejných DNS záznamech. 

Postup zobrazení webových stránek

Když teda někdo zadá do prohlížeče www.dufeksoft.cz, tak jeho počítač se snaží v DNS záznamech zjistit jaká je IP adresa počítače, na kterém jsou stránky www.dufeksoft.cz uloženy. 

Když to zjistí, tak si z daného počítače přečte jejich obsah ve formě HTML, CSS atd. 

Když to načte, tak vám to zobrazí na obrazovce v příslušných barvách, s obrázky a texty uspořádanými tak jak to tvůrce daného webu určil.

Celý proces tvorby webu, jeho registraci, správu DNS záznamů a všechny ostatní činnosti samozřejmě pro naše klienty zabezpečujeme jako součást tvorby webových stránek.