Blog o vývoji software na míru

Funkční aplikace dodané včas.

Přitažlivý vzhled, jednoduché ovládání, dodržený rozpočet a časový harmonogram.

Mobilní web stránky

Vytvářejte a optimalizujte webové stránky pro mobilní telefony.  Jestliže to neuděláte, vaši zákazníci odejdou ke konkurenci. Proč? 

Počet mobilních uživatelů roste

Celosvětově počet návštěvníků webových stránek z mobilu překonal návštěvnost webu z počítačů už v roce 2013. Tento trend stále narůstá. 

Také čas strávený online na mobilu se zvyšuje. V roce 2013 návštěvníci strávili na webu průměrně denně 2,3 hodiny na počítači. Stejný čas je v statistikách evidován také pro návštěvy z mobilu. Čas strávený online na počítači se zásadně nemění a i v roce 2015 byl přibližně 2,4 hodiny. Naproti tomu čas strávený online na mobilu narůstá a v roce 2015 to bylo již 2,8 hodiny.

Pokud se podíváme na trend od roku 2008, tak čas strávený online se denně zvýšil z 2,2 hodiny na 2,4 hodiny v roce 2015. Na mobilu lidé v roce 2008 strávili pouze 0,3 hodiny online, avšak v roce 2015 už 2,8 hodiny.

Je zřetelný trend nárůstu návštěvnosti webu z mobilních telefonů. Je jasné, že tento trend bude přetrvávat i nadále a význam online webů pro mobilní telefony bude neustále růst.

Má smysl vytvářet webové stránky pro mobily?

Jak jsme již zmínili, návštěvnost webu z mobilů roste. Tento trend je jasný a reaguje na to také společnost Google. Ta pravidelně upravuje svůj algoritmus pro zobrazování výsledků z vyhledávání a oznámila, že bude upřednostňovat weby optimalizované pro mobily.

Je teda nejvyšší čas dát si vytvořit nový a responzivní web optimalizovaný pro mobily. Umožní vám to oslovit především nejmladší generaci, která ve velké míře využívá mobily online. Také si zajistíte uchování dobrého hodnocení a zobrazování vašich webových stránek ve výsledcích vyhledávání na prvních místech.

Bez mobilního responzivního webu je jasné, že návštěvnost vašeho webu bude klesat a zákazníci budou nakupovat u konkurence.

Jak vytvořit webové stránky pro mobily

Prozatím nejúspěšnější a nejpoužívanější proces návrhu webových stránek pro mobily je tvorba responzívních webových stránek s přístupem mobile first. To znamená, že při tvorbě webu se soustředíte v první řadě na optimalizaci a testování na mobilech. Jednak proto, že význam mobilů roste, ale hlavně proto, že obrazovka mobilu je velmi malá. Musíte tedy velmi pečlivě přemýšlet nad tím, jaký obsah je nejdůležitější a měl by být zobrazen. 

Optimalizace pro tablety a počítače už je potom mnohem jednoduší, protože na nich máte k dispozici větší zobrazovací plochu.

V zásadě však platí, že nenavrhujeme stránky pro mobily, tablety, nebo počítače, ale navrhujeme webové stránky pro různé velikosti obrazovky.

Chcete nové responzivní webové stránky optimalizované pro mobily? Kontaktujte nás.