Blog o vývoji software na míru

Funkční aplikace dodané včas.

Přitažlivý vzhled, jednoduché ovládání, dodržený rozpočet a časový harmonogram.

Linux má 25 let

Operační systém Linux je k dispozici zdarma již 25 let. Jeho autorem je finský programátor Linus Torvalds. Linux vznikl jako hobby projekt a i dnes je stále k dispozici zdarma.

Linux to nejsou pouze osobní počítače

Linux vznikl původně jako alternativa k operačním systémům UNIX a WINDOWS pro osobní počítače. Dnes je linuxové jádro základem pro operační systémy, které se používají v televizorech, autech, ale hlavně určitě znáte Android. Ano jádro Androidu, který pohání mobily, tablety a další zařízení tvoří Linux.

Na Linuxu běží mnohé servery, kde jsou hostovány webové stránky. Linux je také základem mobilního operačního systému Android. Díku Linuxu tak můžete na Android telefonech a tabletech používat různé mobilní aplikace.

Linux je dnes nejrozšířenějším operačním systémem mimo osobní počítače. Za svůj úspěch vděčí faktu, že je zdarma. To přilákalo mnoho nadšenců a programátorů, kteří vytváří jeho modifikace a přidávají nové funkce.

Všechny úpravy jádra Linuxu spravuje tím správců, které řídí Linus Torvalds. Díky jeho preciznosti a kontrole je jádro Linuxu velmi stabilní a rychlé.