Blog o vývoji software na míru

Funkční aplikace dodané včas.

Přitažlivý vzhled, jednoduché ovládání, dodržený rozpočet a časový harmonogram.

Ženy jsou v programování lepší než muži

Výzkum v open-source komunitě ukázal, že ženy jsou při psaní kódu softvérových aplikací lepší než muži.

Předpojatost vůči ženám programátorkám existuje

Když se skupina studentů rozhodla analyzovat, jakou roli hrají předsudky ohledně pohlaví v komunitě softvérového vývoje, předpokládali, že programátoři budou zaujatí vůči kódu psaného ženami.

Ženy tvoří pouze 11,2% z celkového počtu softvérových  vývojářů.

Studentský výzkum ukázal překvapující fakt. Předpoklad nebyl pravdivý. Ve skutečnosti byl kód napsaný ženami schválen častěji než kód napsaný muži. To ale není konec příběhu. Výsledky výzkumu naznačují, že i když jsou ženy na GitHubu kompetentnější, předsudky vůči nim i navzdory tomu existují.

Výzkumníci se podívali na chování softvérových vývojářů na GitHubu, jedné  z největších open-source softvérových komunit na světě. Zjistili, že kód napsaný ženami byl schválen ve vyšší míře (78,6%) než kód napsaný muži (74,6%).

GitHub, se sídlem v San Franciscu, je gigantické úložiště zdrojových kódů využívané více než 12 milióny lidí. Vývojáři software mohou díky GitHubu spolupracovat na projektech, kontrolovat práci jeden druhému a navrhovat vylepšení a řešení problémů. Když vývojář napíše kód pro projekt někoho jiného, nazývá se to „pull request“. Vlastník projektu se může potom rozhodnout, zda přijme nebo odmítne poskytnutý kód.

Výzkumníci se podívali na přibližně 3 milióny pull requestů odeslaných na GitHub a zjistili, že kód psaný ženami byl schválen ve vyšší míře (78,6%) než kód napsaný muži (74,6%).

Při hledání vysvětlení tohoto rozdílu výzkumníci kontrolovali vícero faktorů. Například zda ženy dělají menší změny než muži (nedělají) nebo zda ženy překonávají muže pouze v určité oblasti kódování (ani to ne). Míra přijetí pull requestů převyšovala muže v každém programovacím jazyku z 10 nejpoužívanějších.

Dále výzkumníci zjišťovali, zda ženy neprofitují z  rodové předpojatosti. Teda zda vývojáři úmyslně nepromují práci žen v komunitě, kde jsou ženy výraznou menšinou. Aby to zodpověděli, oddělili profily žen, kde bylo uvedeno, že jsou ženami, od profilů, kde pohlaví uvedeno nebylo. 

Šokovaně zjistili, že práce žen byla víc akceptovaná, než práce mužů, pouze když jejich pohlaví nebylo zveřejněné.

Co na to říkají ženy programátorky

Rozhovory se ženami programátorkami, které využívají GitHub, ukázali komplikovaný obraz rodové předpojatosti ve světě open-source kódování.

Lorna Jane Mitchell, softvérová vývojářka, jejíž pracoviště je téměř v GitHubu, řekla, že nelze říci, zda pull request byl ignorován z důvodu zaujatosti nebo jednoduše že byl vlastník projektu zaneprázdněn nebo osobně znal jiného vývojáře.

Její profil na GitHubu ji jasně identifikuje jako ženu, co je něco co na základě tohoto výzkumu nezmění. Říká, že pro ni je důležité, aby ji identifikovali jako ženu. Chce, aby lidé věděli, že menšiny existují a aby členové menšin viděli, že nejsou sami.

Jiná vývojářka, Isabel Drost-Fromm, které profilový obrázek na GitHubu je kresba ženy, řekla, že ona nemá zkušenost se zaujatostí vůči ženám, ale využívá stránku pro práci na projektech s týmem, který ji zná.

Jenny Bryan, profesorka na University of British Columbia, používá GitHub jako vyučující a také jako vývojářka. Její profil jasně deklaruje, že je žena a nevěří, že může byť diskriminovaná kvůli tomu, že je žena.

V mnoha případech muži kteří ji neznají, ji vysvětlují věci, kterým rozumí mnohem lépe než oni. Jestliže má její pohlaví nějaký efekt, tak například jeden programátor, se kterým spolupracuje na GitHubu a který ji zná, ji podporuje v jejím úsilí se učit a vkládat více příspěvků. Bryan se spíše věnuje nedostatku žen na GitHubu než výsledkům studie. „Kde jsou ženy?“, ptá se.